Сьогодні день святих апостолів петра і павла хто побачить схід сонця, буде наділений силою

Сьогодні День святих апостолів Петра і Павла. Хто побачить схід сонця, буде наділений силою



Православні християни сьогодні, 12 липня святкують Пам`ять первоверховних апостолів Петра і Павла. У цей день у віруючих закінчується літній Петрів піст.
Звання первоверховних апостолів отримали, так як саме вони є найбільшими проповідниками вчення Христа, засновниками християнської релігії.

Найчастіше в Церкві святами стають події, які в мирському розумінні скоріше трагічні, а не радісні (наприклад, усікновення глави Іоанна Предтечі). Ось і сьогодні той день, коли, за переказами, головні християнські апостоли, "учителі серед учителів", Петро і Павло були страчені в Римі.

Згідно з церковним переказом, Святі первоверховних апостолів Петра і Павла,
прийняли святе мучеництво в один день - 12 липня (29 червня). Павло був обезголовлений, а Петро - розіп`ятий.

Петро для віруючих став символом церковної ієрархії, з її впорядкованістю і дисципліною, Павло - символом "вільного" християнства, що живе по духу, а не за буквою канонів і правил.

До речі в народі про цей день говорять: "Петро-Павло годину збавив, але жару добавили". Вважається, що той, хто на Петров день побачить схід сонця, буде наділений особливою силою. Яскраві промені, що переливаються різними кольорами веселки, увіллються в саме нутро людини і висвітлять його. Червоний вогник дасть здоров`я, красу, зелений - веселість, безтурботність, молодість, білий - чистоту, жовтий - вогонь, тепло.

Більш того на Русі День Петра і Павла відзначався і як свято рибалок, оскільки сам апостол Петро був теж рибалкою, і саме під час лову риби він побачив Христа.

Апостол Петро, що називався раніше Симоном, був сином рибалки Іони з Віфсаїди Галілейської і братом апостола Андрія Первозванного, який і привів його до Христа.

Покликаний Христом Спасителем за риболовлею на Генісаретському озері, він завжди висловлював особливу відданість і рішучість, за що і був удостоєний особливого наближення до Господа разом з апостолами Яковом та Іваном Богословом.

Сильний і полум`яний духом, він, природно, зайняв впливове місце в лику Христових апостолів. Він перший рішуче сповідав Господа Ісуса Христа Христом, тобто Месією, і за що удостоївся найменування Камінь (Петро). На цьому камені Петрової віри Господь обіцяв створити Церкву Свою, яку брами пекла не здолають.

Своє триразове зречення від Господа напередодні Його розп`яття апостол Петро омив гіркими сльозами каяття, внаслідок чого після Свого воскресіння Господь знову відновив його в апостольській гідності, триразово, по числу зречень, доручивши йому пасти ягнят і овець Своїх. Згідно з переказами, апостол Петро щоранку при крику півня згадував своє малодушне зречення від Христа і починав гірко плакати.

Апостол Петро перший сприяв поширенню та утвердження Церкви Христової після зішестя Святого Духа, вимовивши сильну промову перед народом в день п`ятидесятниці і звернувши 3000 душ до Христа. Через деякий час, исцелив кульгавого від народження, він другою проповіддю обернув до віри ще 5000 іудеїв. Духовна сила, що виходила від апостола Петра була настільки сильна, що навіть тінь його, осіняючи лежачих на вулиці хворих, зцілювала їх.

Святий Павло, спочатку носив єврейське ім`я Савл, належав до коліна Веніяминову народився в кілікійському місті Тарсі (в Малій Азії), який тоді славився своєю грецькою академією і освіченістю своїх жителів.

Молодий Савл, мабуть, готувався до посади рабина (релігійного наставника), а тому, відразу ж після закінчення свого виховання і освіти, він проявив себе сильним прихильником фарисейських переказів і гонителів віри Христової.

Господь, який побачив в ньому "посудину обраний Собі", На шляху в Дамаск чудесним чином закликав його до апостольського служіння. Наведений під руки в Дамаск, осліпнув Савл був навчений вірі і на третій день хрещений Ананією. У момент занурення в воду Савл прозрів. З цього часу він став ревним проповідником перш гнаного вчення. На час він відправився в Аравію, а потім знову повернувся в Дамаск для проповіді про Христа.

Лють іудеїв, обурених його зверненням до Христа, змусила його бігти до Єрусалиму, де він приєднався до суспільства віруючих і познайомився з апостолами.

Незабаром після повернення з Єрусалиму - за велінням Духа Святого - Савл разом з Варнавою відправився в свій перший апостольську подорож, яка тривала з 45 по 51 рік. У 51 році святий Павло взяв участь в Апостольському Соборі в Єрусалимі, де гаряче повставав проти необхідності для язичників, які стали християнами, дотримуватись обряди Моїсеєва закону.

Повернувшись в Антіохію, апостол Павло в супроводі Сили зробив другу апостольську подорож. Потім святий Павло відправився в Єрусалим, відвідавши по дорозі Ефес і Кесарію, а з Єрусалиму прибув в Антіохію. Після недовгого перебування в Антіохії апостол Павло зробили третю апостольську подорож (56-58 рр.).


Поділіться в соц. мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Cхоже